Laten we bij het vooraan beginnen. Is een uitvaartverzekering echt nodig, of zijn er alternatieven. En wat zijn de voor- en nadelen van de uitvaartverzekering. Om daar antwoord op geven eerst even een lijstje.
Voordelen uitvaartverzekering
Dit zijn de mogelijke voordelen.
- Je betaalt een vaste premie per maand, levenslang of tot je 80e levensjaar
- Het 'spaardoel' is duidelijk, kosten van je uitvaart volledig of deels dekken
- Nabestaanden komen niet voor financiƫle dilemma's te staan
- Je legt vast wat je belangrijk vind
Nadelen uitvaartverzekering
Natuurlijk is niet alles perfect te regelen, er zijn ook nadelige effecten.
- Je vaste lasten stijgen iedere maand, omdat je premie moet voldoen
- Bij de naturapolis verzeker je diensten, soms heb je ze niet nodig, en ervan afwijken kost veel extra geld
- Met de kapitaal uitkering is er een vast bedrag, dit kan achteraf gezien te laag zijn ingeschat
Uitvaartverzekering vergelijken, dat doe je zo
Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is complex. Soms is het een beetje appels met peren vergelijken, omdat er van allerlei bijkomstigheden zijn. Zo kan je uitvaartverzekeringen vergelijken bij Zorgvergelijker, waarbij je goed op dekking vergelijkt. Dus het verzekerde bedrag welke in de uitvaartpolis wordt opgenomen. Wel zijn er altijd onderlinge verschillen, en is er maar een handje vol uitvaartverzekeraars in Nederland actief.
Hiermee houd je rekening
Tijdens het vergelijken van de uitvaartverzekeringen zijn er volop variabelen. Houd deze 3 aandachtspunten goed in de gaten:
- Het type polis: met een natura verzekering heb je dekking voor diensten. Met kapitaal is er dekking in geldbedrag. Daarnaast is er een combinatie mogelijk, waarbij verzekeraars ook andere geldbedragen hanteren.
- Looptijd: met de looptijd wordt de periode bedoeld waarin er maandelijks premie betaald wordt. Bij DELA en Monuta stopt de te betalen premie vanaf 80 jaar. Bij Ardanta en AEBN is dit levenslang, dus tot het daadwerkelijke overlijden.
- Kinderen op de polis: Thuiswonende kinderen tot de leeftijd van 18 jaar kunnen op de polis van een ouder worden opgenomen. DELA doet dit standaard niet, en mede daardoor lijkt DELA de goedkoopste uitvaartverzekering te hebben.
Slotwoord
Vergelijk op meerdere websites de mogelijkheden. Zoals gezegd is de vergelijking enorm moeilijk te maken, en is het advies eigenlijk om zelf de websites van de uitvaartverzekeraars en uitvaartverzorgers te raadplegen. Ontdek de mogelijkheden, en print de berekening uit. Door deze naast elkaar te leggen kan je de uitvaartverzekering pas echt goed vergelijken.